dimarts, 11 de desembre del 2012

El Casal Popular la Fura se suma a la Plataforma Aturem el Fracking


Quatre municipis del Solsonès (Pinell de Solsonès, Llobera, Pinós i la Molsosa) i molts altres de comarques veïnes estan afectats per un projecte de prospeccions petrolíferes impulsat per l'empresa Montero Energy Corporation. Pel tipus d'hidrocarburs que hi ha a la zona la tècnica que s'utilitza és la fracturació hidràulica, que consisteix en un sistema de pous de perforació vertical fins a la capa de pissarra o en les margues sedimentàries (on es troben els hidrocarburs). Un cop s'arriba a aquesta capa el tub de perforació pren forma horitzontal i es fan una sèrie de detonacions explosives que provoquen petites fractures a la roca per les quals s'injecten, per etapes, milers de tones d'aigua a molta alta pressió, barrejada amb sorra i fins a 600 additius químics, alguns altament tòxics. 

Tan bon punt vam veure la notícia vam començar a informar-nos-en i ara hem decidit afegir-nos a la Plataforma Aturem el Fracking que té per objectius conscienciar sobre els impactes d'aquest sistema i prohibir-lo, així com plantejar alternatives a aquest model energètic. Us deixem aquí el manifest que creiem que explica bé els motius pels quals ens hi hem sumat. Podeu trobar més informació a http://aturemfracking.wordpress.com/
Manifest fundacional de la Plataforma Aturem el Fracking

A les persones, entitats, col•lectius i administracions signants, tot i ser molt diverses ens uneix una profunda estima per la nostra terra i la gent que la fa créixer. Els estem intensament agraïts per la vida que ens ha donat, per tot el que som i tot el que tenim, i sabem que estem obligats a preservar-la i millorar-la
per a les futures generacions.

Ens considerem afortunats de viure en un petit país, que hem rebut de mans d’aquells que ens van precedir, amb unes condicions mediambientals, naturals, econòmiques i paisatgístiques de les que ens sentim hereus. Com a tals i fruit d’aquest estima i respecte, sabem que ens pertoca aprofitar-lo de manera intel•ligent, sostenible i respectuosa.

Ara tenim l’amenaça de grans oligopolis internacionals d’extracció, especulació i comerç dels combustibles fòssils. Volen convertir el nostre territori en un escenari on aplicar un sistema devastador per a explotar recursos energètics no renovables, propi d’un model de desenvolupament agònic. Volen ferir el nostre territori a través de la fractura hidràulica o “fracking”, i així anorrear tot allò que coneixem, estimem i preservem. Cal que, entre tots i totes, ho aturem.

- Aturem el fracking perquè és arribada l’hora del canvi de model energètic, basat en la reducció del consum, l’eficiència i l’ús intel•ligent de les energies renovables, i perquè creiem en un model de desenvolupament social, polític, econòmic i humà sostenible.

- Aturem el fracking perquè significaria la recerca d’uns combustibles fòssils -gas i petroli-, que no farien sinó allargar un model energètic insostenible, autodestructiu i que ens portaria a l’abisme sense retorn del canvi climàtic.

-Aturem el fracking perquè implicaria haver de violentar, perforar i rebentar el subsòl del territori on vivim, provocant moviments sísmics imprevisibles i alliberant els metalls pesants i el material radioactiu subjacent en el terreny.

- Aturem el fracking perquè necessita i consumeix milions de litres d’un bé tan preuat i limitat com és l’aigua, vital per l’engranatge de territori i societat.

- Aturem el fracking perquè comportaria escampar uns compostos químics que produeixen l’enverinament de l’aigua, la terra i l’aire, afectant greument la vida humana, vegetal i animal que s’hi desenvolupa.

- Aturem el fracking perquè comportaria la proliferació de torres d’extracció, magatzems de residus tòxics, dipòsits, maquinària pesant, enrenou incessant, tubs de conducció i d’altres infraestructures que destruirien la riquesa del nostre paisatge.

- Aturem el fracking perquè representaria una agressió absolutament incompatible amb les activitats agrícoles i ramaderes tradicionals dels nostres pobles i viles, les quals, en un medi ambient enverinat, veurien els seus productes immensament degradats i desprestigiats.

- Aturem el fracking perquè representaria l’anul•lació de projectes de futur vinculats al medi natural, el patrimoni i el paisatge, com són el turisme, la producció agroalimentària de qualitat i les activitats complementàries i associades.

- Aturem el fracking perquè suposa la condemna definitiva dels nostres nuclis rurals al despoblament, esgotades les possibilitats laborals i destruïda tota la qualitat de vida.

- Aturem el fracking perquè comportaria la destrucció dels llocs de treballs i les fonts de riquesa locals i la seva substitució per ocupacions precàries, de baixa i molt baixa qualificació i alt risc.

- Aturem el fracking perquè és una tècnica sobre la qual la comunitat científica expressa extremes precaucions i dubtes, i els legisladors encara ni n’han previst la regulació, per la qual cosa ja ha estat prohibida a diversos estats del nostre entorn i ha generat una àmplia conflictivitat social.

- Aturem el fracking perquè s’oculta rere un entreteixit de processos administratius opacs que impliquen un greu atac al poder de decisió dels governs locals i per tant una acció despòtica de menyspreu cap a la ciutadania i als Ajuntaments, els seus òrgans de govern més propers.

- Aturem el fracking perquè vulnera tots els principis d’administració ordenada del territori, amb la corresponent afectació de la legalitat del desenvolupament urbanístic harmònic i perquè exigim la gestió participativa real, democràtica i transparent dels recursos bàsics.

- Aturem el fracking perquè l’entramat d’empreses promotores respon únicament a interessos econòmics multinacionals i a l’especulació de recursos energètics.

- …i, finalment, aturem el fracking perquè estimem la vida i el nostre dret inalienable de viure-la amb dignitat Per tot això, convençuts de les potencialitats enormes de la nostra gent i del nostre territori, defensem el futur d’aquesta terra i diem sí a un model de desenvolupament i producció sostenibles, diem sí a les dinàmiques econòmiques pròpies de cada territori, sí a la preservació i l’aprofitament del patrimoni i a la cultura, sí a les planificacions transversals correctes i transparents, sí a la gestió intel•ligent i democràtica, sí al paisatge i al medi ambient, sí a la salut i a la qualitat de vida. Sí al futur del territori i de la seva gent.

En conseqüència, exigim que els òrgans de govern del nostre país i els nostres representants polítics acordin immediatament la suspensió de qualsevol llicència d’activitat vinculada a la fractura hidràulica i la promulgació d’una legislació que en prohibeixi la utilització a tot el territori nacional i que col•laborin en aconseguir una prohibició a tota la Unió Europea.

Aturem el fracking!

Millor vius que fòssils!