divendres, 2 de novembre del 2012

Sobre com CiU s’embutxaca milions de diners públics de forma fraudulenta

Aquesta és una història que no comença ni en un país molt llunyà, ni fa molts i molts anys. Els seus personatges principals són els periodistes d’investigació Marta i Albano de la revista “Cafèambllet”, Ramon Bagó (exalcalde de Calella per CiU), Josep Maria Via (assessor d’Artur Mas), Carles Manté (exdirector de CatSalut), Xavier Crespo (número 4  a la llista actual de CiU per Girona), entre d’altres.
 
La història comença quan dos periodistes d’investigació, Marta Sibina i Albano Dante, de la revista “Cafèambllet” van iniciar un treball sobre la Sanitat Catalana en la primera onada de retallades als serveis bàsics (que també afectaven la sanitat). El primer que van observar va ser que els números no quadraven. I a partir d’aquí la seva implicació amb la investigació va anar creixent fins arribar a les dades que demostren que dins la Sanitat Catalana hi ha hagut una de les corrupcions econòmiques més grans del nostre país. 
 
Mentre les polítiques d’austeritat de CiU es basen en l’argument de que no hi ha diners per Sanitat, la revista “Cafèambllet” ha pogut demostrar com cada any desapareixen centenars de milions d’euros del pressupost públic destinats a la Sanitat. On van a parar? Aquí en teniu uns quants exemples:
  
- Ramón Bagó, directiu del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i president del grup empresarial SERHS, va rebre 12 milions d’euros de la Sanitat Pública de forma completament irregular, a través de l’autocontractació a la seva pròpia empresa, vulnerant diverses lleis. 
 
- Carles Manté, exdirector de CatSalut, va rebre 700.000 euros. La justificació van ser uns informes que mai han vist la llum i que ni ell mateix ha pogut demostrar que s’hagin redactat. Alhora, la seva empresa està sent investigada per un crèdit pressumptament irregular de 3 milions d’euros a l’Ajuntament de Reus.
 
- Josep Prat, expresident de l’Institut Català de Salut i expresident del holding reusenc Innova. El forat que va deixar a l’empresa pública Innova era de 211 milions d’euros, ell cobrava 27.000 euros mensuals de diners públics. Alhora, a part de gaudir d’un Audi A6, pagat per l’Ajuntament de Reus, Josep Prat va atorgar de manera no justificada des dels òrgans públics 838.000 euros a Carles Manté (esmentat al punt anterior). Ha hagut de dimitir del seus càrrecs arran d'una denúncia posada per la CUP de Reus en que es destapava tot aquest entramat.
 
- Xavier Crespo, diputat de CiU al Parlament, actual número 4 a la llista de CiU per Girona, va ser el gestor principal de Centres Mèdics Selva Maresme (CMSM).  Des d’aquest organisme públic, es van gastar centenars de milers d’euros sense acreditar ni compres ni serveis. El 23% de les retribucions que pagava no eren justificades, i mentrestant, els hospitals de Blanes i Calella, gestionats per aquest polític van patir grans pèrdues. Crespo va abandonar el càrrec per ser alcalde de Lloret. El seu lloc va ser ocupat per Carme Aragonès (PSC).  Però això no va canviar la corrupció, ja que finalment, van acabar sent la mateixa Carme Aragonès, Xavier Crespo i la seva dona els principals beneficiats de pagaments irregulars.
 
Aquests són alguns dels protagonistes (no els únics) de la corrupció a la Sanitat Catalana. La majoria d’ells, lligats a CiU, actualment ostentant càrrecs importants a la Conselleria de Salut dirigida per en Boi Ruiz, expresident de la patronal de la sanitat privada catalana (Unió Catalana d'Hospitals), però també amb personatges polítics del PSC.  El passat 25 de novembre, un tracte al Parlament entre aquests dos partits, va impedir la futura compareixença de nombrosos empresaris i polítics dels dos partits implicats en diversos escàndols. Alhora, Josep Maria Via, assessor d’Artur Mas, va demandar els dos periodistes que van fer el treball que va publicitar totes aquestes irregularitats.
 
La denúncia es justificava per l’ús de la paraula “robatori” als vídeos que els periodistes de Cafèambllet van penjar al youtube, explicant els fets. De fet Via, també havia cobrat desenes de milers d’euros en encàrrecs d’informes per la Generalitat, durant el 2002. 
 
Aquest 23 d’octubre, els dos periodistes han estat condemnats amb 10.000 euros per la jutgessa Maria Millán Gisbert (condecorada per Artur Mas amb la medalla d’Honor de la Generalitat fa menys d’un any). 
 
Tota aquesta història, malgrat ser publicada en article d’opinió, és una història documentada pels dos periodistes i milers de pàgines d’informes i hores d’investigació. Els resultats detallats els podeu trobar a la pàgina web www.cafeambllet.com o als seus vídeos de youtube. 
 
Alhora, ens hauríem de plantejar perquè els mitjans públics no s’han fet ressó d’aquesta notícia, i perquè tots els partits polítics han callat aquesta informació, a excepció de la CUP, que a través de l’únic regidor que té a l’Ajuntament de Reus, David Vidal, ha destapat els casos de corrupció.