diumenge, 16 de setembre del 2012

Segona projecció del documental "L'Operació Garzón contra l'independentisme català"


El divendres 21 de setembre a les 21:00 al Casal Popular la Fura

El documental va ser projectat el passat 7 de setembre com a acte previ del 21è Aplec Independentista del Castellvell . A causa de que hi havia altres activitats de Festa Major a la mateixa hora, diverses persones ens han demanat que en féssim una segona projecció, així doncs, el passarem de nou el divendres 21 de setembre a les 21:00 al Casal Popular la Fura.

L'any 1992, el jutge Baltasar Garzón  dirigeix una operació repressiva contra l’independentisme català, coneguda com l’Operació Garzón, amb l'objectiu de garantir uns Jocs Olímpics sense cap rastre de protestes ni reivindicacions. L’onada repressiva va comportar la detenció d’un total de 45 persones vinculades a l'independentisme català, 17 dels quals presentaren denuncia d'haver rebut tortures durant la seva detenció. Ni l'estat espanyol  ni el jutge Baltasar Garzón han reconegut
ni han demanat perdó per aquests fets. No obstant l'any 2004 el Tribunal Europeu dels Drets Humans va declarar una sentència en que condemnava a l'estat espanyol a indemnitzar els represaliats pel fet d'haver-se negat a investigar les denuncies de tortures presentades.

En motiu dels 20 anys d'aquests fets el portal virtual Llibertat.cat va engegar la iniciativa d'elaborar un documental fent memòria de l'Operació Garzón, que ha estat dirigit pel periodista de la Televisió de Catalunya David Bassa i que ha estat finançat gràcies al micro mecenatge. El resultat ha estat un document audiovisual que recull el testimoni d'aquelles persones que van patir en la pròpia pell la repressió política espanyola que s'està projectant amb molt bona rebuda en molts pobles i ciutats dels Països Catalans, i que està rebent molt bones crítiques.