dijous, 30 d’agost del 2012

El 21è Aplec Independentista del Castellvell recordarà l'Operació Garzón contra l'independentisme català de l'any 92


S'acosta la Festa Major i amb ella també l'Aplec Independentista del Castellvell, que es celebra el dia 10 de setembre. Enguany es farà la 21ena edició i servirà per reivindicar la memòria d'un  episodi de la nostra història recent que està bastant oblidat, l'operació repressiva dirigida pel jutge Baltasar Garzón contra l'independentisme català a l'any 1992, coneguda com Operació Garzón. Amb l'objectiu de garantir uns Jocs Olímpics sense cap rastre de protestes ni reivindicacions es van detenir un total de 45 persones vinculades a l'independentisme català, 17 dels quals presentaren denuncia d'haver rebut tortures durant la seva detenció. Ni l'estat espanyol  ni el jutge Baltasar Garzón han reconegut ni han demanat perdó per aquests fets. No obstant l'any 2004 el Tribunal Europeu dels Drets Humans va declarar una sentència en que condemnava a l'estat espanyol a indemnitzar els represaliats pel fet d'haver-se negat a investigar les denuncies de tortures presentades.
En motiu dels 20 anys d'aquests fets el portal virtual Llibertat.cat va engegar la iniciativa d'elaborar un documental fent memòria de l'Operació Garzón, que ha estat dirigit pel periodista de la Televisió de Catalunya David Bassa i que ha estat finançat gràcies al micro mecenatge. El resultat ha estat un document audiovisual que recull el testimoni d'aquelles persones que van patir en la pròpia pell la repressió política espanyola que s'està projectant amb molt bona rebuda en molts pobles i ciutats dels Països Catalans, i que està rebent molt bones crítiques.
Des del Casal Popular la Fura vam considerar que seria oportú posar el nostre gra de sorra per recordar aquests fets i farem la presentació del documental dins el marc del 21è Aplec Independentista del Castellvell del 10 de setembre. Prèviament, el divendres 7 a les 22:30 (després del castell de focs) farem la projecció del documental “L'Operació Garzón”, i el dia 10 al Castellvell tindrem la presentació del documental, a càrrec d'en Ramon Piqué, professor d'història de la UAB i represaliat l'any 1992, que ens farà un anàlisi històric dels fets i ens explicarà la seva experiència personal.
A part, també en els actes de dalt el Castellvell, tindrem la presentació d'Arran, la nova organització juvenil de l'Esquerra Independentista sorgida de la fusió entre Maulets i la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI). Un membre d'Arran Berguedà vindrà a presentar-nos aquest projecte que ja compta amb presència a 36 comarques dels Països Catalans i amb més de 600 militants. Els actes del Castellvell clouran amb la lectura del manifest del Correllengua i el cant dels Segadors, i amb coca i xocolata per tothom.
L'aplec però no acabarà aquí, ja que a la nit a la Sala Polivalent, a partir de les 23:30 tindrem el concert del grup solsoní Kuissó, que ens oferiran el seu ska-folk acústic, i dos dels grups emergents de l'escena catalana amb molt futur per endavant, els bagencs Kòdul, amb el seu ska potent i combatiu, i els maresmencs Ebri Knight, amb el seu folk rock celta carregat d'energia i festa.
La programació doncs serà la següent:

ACTE PREVI
Divendres 7 de setembre
22:30 Projecció del documental “Operació Garzón” al Casal Popular la Fura.

21è APLEC INDEPENDENTISTA DEL CASTELLVELL
Dilluns 10 de setembre
17:00 Pujada de l'estelada al Castellvell des del Passeig Pare Claret
17:30 al Castellvell. Presentació del documental “Operació Garzón” a càrrec de Ramon Piqué, professor d'història de la UAB i represaliat l'any 1992.
Presentació d'Arran, la nova organització de joves de l'Esquerra Independentista a càrrec d'un membre d'Arran Berguedà.
Lectura del manifest del Correllengua, cant dels Segadors i coca i xocolata per tothom
23:30 concert a la Sala Polivalent amb Kuissó, Kòdul i Ebri Knight.