dimecres, 27 de maig del 2009

Presentació del llibre "Els conflictes mediambientals a ponent"


El proper divendres 29 de maig serà presentat al Casal Popular la Fura de Solsona el llibre “Els conflictes mediambientals a Ponent” a càrrec del seu autor, en David Colell Orrit. Serà a les 8 del vespre. Recordem que a 2/4 d’11 del mateix dia hi haurà una projecció de cinema al mateix casal.



Ipcena acaba de publicar Els conflictes mediambientals a Ponent, escrit per David Colell Orrit (Llobera, el Solsonès, 1972), vicepresident de l’entitat. El llibre, escrit amb vocació pedagògica i divulgativa, analitza uns dos-cents problemes causats per la mala gestió del territori i que tenen, com a víctimes, el medi ambient ―la fauna, la flora i les persones― i, com a botxins, les administracions i determinades empreses i particulars. Respon a la voluntat d’omplir un buit en els llibres d’Ipcena que, fins ara, eren d’un caràcter naturalista. L’objectiu principal és repassar els conflictes territorials de les comarques de Lleida, la Franja i Andorra ocorreguts en tres àmbits: Pirineus, Prepirineus i Plana de Lleida, des de la represa de la democràcia.

El punt de vista parteix de l’experiència viscuda a Ipcena, un col·lectiu que ha participat en la gran majoria d’accions vinculades amb el medi ambient des de la seua aparició, el 1990. Així es basa en l’activisme ecologista i en l’anàlisi crítica constructiva. El llibre recull els fets denunciats per Ipcena i altres entitats, les col·laboracions particulars i el que han difós els mitjans de comunicació sobre el tema abordat amb la voluntat de posar de relleu actuacions transgressores de la legalitat, l’ètica o que serveixen uns interessos egoistes. El primer capítol introdueix les nocions bàsiques relatives a la conflictivitat ambiental i reflexiona, des de l’ètica, abans d’exposar els casos concrets. El segon capítol, el central, exposa les accions polítiques perjudicials amb repercussions globals; els greuges ocasionats per les infraestructures, la tecnologia i la indústria; les afectacions que l’activitat humana infligeix al medi natural. Val a dir que les plataformes, al costat dels grups ecologistes, són els protagonistes d’aquesta obra. Per últim, en els annexos trobem proves empíriques de l’existència i del treball de 251 plataformes i d’una federació majoritària de grups ecologistes en el marc dels Països Catalans i una mostra significativa de l’aportació de la comunitat científica a la defensa ambiental.

Què és un conflicte ambiental? Per què els nostres governs permeten la destrucció del medi ambient? Com pot ser que les centrals eòliques acabin convertint-se en un problema ecològic? On s’han volgut construir abocadors? Quin és l’estat mediambiental de la ciutat de Lleida? Què ens reportarà la Xarxa Natura? La caça i la pesca són activitats sostenibles? Aquestes i altres qüestions troben una resposta en aquest llibre. Quatre anys de recerca, han dut l’autor a divulgar de forma àmplia i compromesa els conflictes que han generat a Ponent les autovies, l’AVE, els aeroports i els canals de regadiu. I la indústria: els projectes nuclears a la Segarra, la Corporació Alimentària de Guissona, Vall Companys, Inpacsa, les centrals hidroelèctriques, els embassaments, la xarxa elèctrica, la telefonia mòbil, les incineradores, l’aplicació de iodur de plata a l’atmosfera o els transgènics. A més, estan recollides les implicacions mediambientals del cas de Tor, de les estacions d’esquí, dels camps de golf, de la repoblació de l’ós bru i entre altres. També hi trobem les agressions sobre el Montsec, la Timoneda d’Alfés i l’Aiguabarreig Segre-Cinca, el futur incert de les banquetes del Canal d’Urgell, i l’afectació dels plans hidrològics. Finalment, es posa de relleu la tasca de les entitats i les plataformes en defensa del territori dels Països Catalans, com la “marea taronja” contra l’abocador de Gimenells i la mobilització per al desdoblament de la A-2 entre Cervera i Igualada.

L’autor ha comptat amb la col·laboració d’Ignasi Aldomà (geògraf), Toni Costa (ambientòleg), Ramon Pollina (químic) i Joan Vàzquez (secretari general d’Ipcena), que ha dut a terme la tasca d’editor. El pròleg està signat per Lluís Visa, corresponsal a Lleida de El País i els epílegs són de Joan Vàzquez, Juan Carlos del Olmo (secretari general de WWF-Espanya) i Mercè Girona (membre de la Secretaria dels EdC). Així mateix el llibre recull un centenar de fotografies de diversos autors, entre els quals destaquen Fèlix Fernàndez i Jordi Bas. Les il·lustracions van a càrrec de Jordi Balasch i Paco Ermengol.